:: مقاله مرتبط با : شماره 2 , پیاپی 6, زمستان 1400

The effect of social media on the development of credibility and confidence-building in general vaccination in pandemic diseases (COVID-19 vaccination case study)

فرحناز مصطفوی کَهنگی1، سیده مریم نژاد مرعشی2، منصوره رضوانی اصل3،
استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور اصفهان(نويسنده مسؤول)1، دانشجوی کارشناسی ارشد روزنامه نگاری دانشگاه پیام نور اصفهان، مرکز سمیرم(مسئول)2، دانشجوی کارشناسی ارشد روزنامه نگاری دانشگاه پیام نور اصفهان، مرکز سمیرم3

Public trust in receiving vaccines is essential for the success of communities in controlling infectious diseases, especially in the field of receiving vaccinations. The case of vaccination (COVID-19) is discussed. The present study was a cross-sectional study on the fifth wave of coronavirus (delta strain). Data were collected using the distribution of a researcher-made online questionnaire among adults over the age of 18 in Khuzestan province, which was collected by random sampling method and calculating the Cochran's formula to 384. The questionnaire consisted of 15 questions in two sections: demographic and main questions in the form of two dimensions of the impact of social media in the field of credibility and the impact of social media in the field of building trust. SPSS version 22 was also used for analysis. At the level of inferential statistics, Pearson correlation coefficient and ANOVA analysis were used to generalize the sample traits to the population. The results showed that the level of reliability and trust-building of the respondents was evaluated as significantly above average and there is a significant positive correlation between the variables of reliability and trust-building.

براي موفقیت جوامع در كنترل بیماری‌های واگیردار به خصوص در زمینه دریافت واکسیناسیون، اعتماد عمومی امری ضروري است و در این راستا در این مقاله به تاثیر رسانه‌های اجتماعی بر گسترش باور پذیری و اعتمادسازی در واکسیناسیون عمومی بیماری های همه گیر (مطالعه موردی واکسیناسیون کووید-19) پرداخته شده است. مطالعه حاضر به صورت پیمایشی و مقطعی ( آذر و دیماه 1400) در موج پنجم كروناویروس (سویه دلتا) انجام شد. داده ها با استفاده از توزیع پرسشنامه آنلاین محقق ساخته در بین بزرگسالان بالاتر از 18 سال استان خوزستان به روش نمونه گیري تصادفی و با محاسبه فرمول كوكران به تعداد 384 نفرجمع آوري شد. پرسشنامه شامل 15 سوال و در دو بخش دموگرافیک و سوالات اصلی در قالب دو بعد تاثیر رسانه های اجتماعی در زمینه باور پذیری و تاثیر رسانه های اجتماعی در زمینه اعتماد سازی بود. همچنین از نسخه 22 اس.پي.اس.اس جهت تجزیه و تحلیل ها استفاده شد. در سطح آمار استنباطی جهت تعمیم صفات نمونه به جامعه؛ از تحلیل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل آنوا استفاده شد. نتایج نشان داد میزان باورپذیری و اعتمادسازی پاسخ گویان به صورت معنی دار بیش از حد متوسط ارزیابی گردید و بین متغیرهای باورپذیری و اعتمادسازی همبستگی معنی دار مثبت وجود دارد در واقع با افزایش باورپذیری میزان اعتمادسازی نیز افزایش می یابد و بالعکس این امر نیز صادق است.

موضوع : رسانه
کلمات کلیدی : رسانه های اجتماعی، باور پذیری، اعتمادسازی، واکسیناسیون
کلمات کلیدی انگلیسی: social media, credibility, trust building, vaccination
حاتمی سکینه، حاتمی نجمه.(1400). نقش اعتماد بر دریافت یا عدم دریافت واکسن کووید-۱۹. مجله طب دریا. ۳ (۴) :۲۷-۲۰. درویشی محمد، حاجی پروانه ربابه، محمدی محسن، اخلاق دوست میثم،(1396) بررسی عوامل بازدارنده و تشویقی در دریافت واکسیناسیون آنفلوانزا در کارکنان مراقبت‌های بهداشتی بیمارستان . فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران.; ۲۷ (۳) :۲۲۱-۲۱۷. زرگر زهره سادات، درویشی محمد، زنگنه مهرانگیز،(1397). ناظر محمد رضا، زرگر زهرا سادات، زرگر سید علی. بررسی آگاهی و نگرش دانشجویان پزشکی و سایر پرسنل پزشکی در خصوص واکسیناسیون HPV. پرستار و پزشک در رزم.; ۶ (۱۹) :۳۱-۲۳. شهیاد شیما، محمدی محمدتقی. آثار روان‌شناختی گسترش بیماری کووید-۱۹ بر وضیعت سلامت روان افراد جامعه: مطالعه مروری. مجله طب نظامی. ۱۳۹۹; ۲۲ (۲) :۱۹۲-۱۸۴. فتحی آیت اله، صادقی سولماز، ملکی راد علی اکبر، رستمی حسین، عبدالمحمدی کریم.(1399). تأثیر ابعاد سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و بهزیستی روان‌شناختی در اضطراب کرونا (کووید ۱۹) در دانشجویان دانشگاه آزاد شهر تبریز در فروردین سال ۱۳۹۹. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك.; ۲۳ (۵) :۷۰۹-۶۹۸. کرمی زهرا، کثیری مسعود. (1395). تأثیر انستیتو پاستور ایران بر کنترل بیماری‌های همه‌گیر، در اوائل قرن بیستم بر پایه‌ی اسناد. اخلاق و تاریخ پزشکی.; ۹ (۲) :۱۲-۱. Alipour A, Ghadami A, Alipour Z, Abdullahzadeh H.)2020(.[Preliminary validation of Corona Anxiety Scale (CDAS) in the Iranian sample (Persian)]. J Health Psychol.; 8(32):163-75. [DOI:10.30473/HPJ.2020.52023.4756] Corman VM, Muth D, Niemeyer D, Drosten C.) 2018( Hosts and sources of endemic human coronaviruses. Adv Virus Res.; 100:163-188. [DOI:10.1016/bs.aivir.2018.01.001] [PMID] [PMCID] Farnoosh G, Alishiri G, Hosseini Zijoud S R, Dorostkar R, Jalali Farahani A. [Recognition of the new Coronavirus - 2019 and Cowide - 19 based on available evidence - review review (Persian)]. J Mil Med. 2020; 22(1):1-11. [DOI:10.30491/JMM.22.1.1] Germani, F., & Biller-Andorno, N. (2021). The anti-vaccination infodemic on social media: A behavioral analysis. PloS one, 16(3), e0247642. Herrera-Peco, I., Jiménez-Gómez, B., Peña Deudero, J. J., Benitez De Gracia, E., & Ruiz-Núñez, C. (2021, June). Healthcare Professionals’ Role in Social Media Public Health Campaigns: Analysis of Spanish Pro Vaccination Campaign on Twitter. In Healthcare (Vol. 9, No. 6, p. 662). Multidisciplinary Digital Publishing Institute. Kooraki S, Hosseiny M, Myers L, Gholamrezanezhad A.(2020). Coronavirus outbreak:What the department of radiology should know. J Am Coll Radiol. 2020; 17(4):447-51. [DOI:10.1016/j.jacr.2020.02.008] [PMID] [PMCID] Liu N, Zhang F, Wei C, Jia Y, Shang Z, Sun L, et al.(2020). Prevalence and predictors of PTSS during COVID-19 outbreak in China hardest-hit areas: Gender differences matter. Psych Res. 2020; 287:112921. https://doi.org/10.1016/j.psychres..112921 Lomadze, T. (2021). Questioning Vaccination Discourse in the Press and Social Media. IRCEELT-2021, 376.